Изпит по HTML/CSS

html/css
Защита по HTML/CSS
29 октомври 2014
javascript
Защита на екипен проект по JavaScript
21 ноември 2014
изпит

Преди няколко дни (29.10.2014) се проведе изпита ни по HTML/CSS, който се състоеше от четири задачи. Този изпит за мен бе най-лесния, защото се занимавам с това. Всички задачи трябваше да са по възможност като на снимките, които са ни дали. Всяка задача имаше описани инструкции, които трябва да спазваме. На нас ни бяха  дадени текстовете и снимките. Всичко друго трябваше да напишем.

Първа задача

Първата ни задача беше да създадем част от страница, в която има четири услуги.
В началото на страницата имаше заглавие, което е центрирано. След това текст и четирите услуги. Всяка услуга имаше зададена ширина. Те трябваше да са на един ред и да са с центриран текст. Когато дадем мишката на една услуга, от ляво се появява зелена лента.

изпит

 

Втора задача

Втората ни за дача беше да създадем цяла страница на сайт. Задачата се състои от 3 части: Header (горната част на сайта), Footer (долната част на сайта) и Main (централната част).

В горната част на сайта имаше текст „SoftUni“,  който беше със странен шрифт, и който трябваше да  вкараме от външен файл. Под текста имаме „Навигация“ (меню). То се състоеше от четири „страници“. Всяка страница се променя, когато зададем мишката си върху нея  и избраната ни страница трябва да е постоянно синя.

В долната част на сайта имаме Footer. Той се състои от същото меню, което е във Header-a но с различен фон. Под менюто имаше данни за контакт, които са линк.

В средната част на сайта имамше четири „новини“. Всяка новина е във <section> </section> тагове. Всяка новина бе  във <article> таг. Тя съдържа „Hedaer“ заглавие, снимка, текст и автор. Малко по-трудното тук беше да се направят по две на ред.

изпит

Трета задача

Третата ни задача беше да създадем форма. Тази форма се състоеше от заглавие, лява и дясна част. В горната имаше текст, който беше със шрифт от Гугъл. Лявата част имаше картинки и текст. Но тези картинки се вмъкваха или през файл, или през Bootstrap. Само това не можах да направя. Тоест през bootstrap го направих, но ми се разваля цялата задача, и го изтрих. Дясната част беше логин форма. Трябва да се въведе име и държава за да се логнеш с бутона „Submit“.

изпит

 

Задача четири

Последната ни задача беше да направим един сайт от нормален, responsive (за телефони и таблети). Бяха ни зададени по условие няколко резолюции за дисплей, които трябва да спазим. Тази задача за мен беше най-лесна.

 

Резултат

Днес излязоха и резултатите от изпита: Отличен (6)

резултат

На първа и четвърта задача имам максимален брой точки ( 100 ).
На втора, бях пропуснал  да сложа линкове в долното меню и имам 97 точки.
На трета  занех, че ще имам по-малко точки, защото не успях да сложа картинките. Играх си цели 2 часа само с това, но така и не успях. Също от невнимание съм забравил да направя бутона, така че когато мишката отиде върху него да стане зелен. Всичко друго  е добре. Заради тези грешки съм получил 60 точки.

Според мен се справих добре. Дори и да имам грешки, те са елементарни за мен и са за 5 минути работа. Сега ще кандидатствам за сертификат по HTML/CSS  и така ще се сдобия с вторият ми сертификат.

Следващият изпит е на 22.11.2014г. по JavaScript. Когато излязат резултатите от него, ще се разберът първо от тези, които са ме последвали в социалните мрежи, или са се абонирали чрез мейл за моят блог.

Станимир Стоянов
Станимир Стоянов
Собственик и основател на Web Visuality. И помнете: Ако имате 8 часа работно време – работете 11 часа. Това е вашият дялов капитал в живота. А ако работите 15 часа, ще забогатеете. Един час на денонощието мисъл за бъдещето ще сте по-предвидливи. Без работа няма просперитет, няма богатство, няма слава и пари.

Leave a Reply