DropShipping – Какво е това и как се печели?

FACEBOOK се отразява на реалността и настроението Ви
17 февруари 2016
Каква е ролята на ключови думи
29 март 2016
Какво е DropShipping

На последно време получавам много въпроси „Как да печелим пари„. В една статия вече говорих, как да се печели от AdSense, сега ще ви обясня какво е това DropShipping ( дропшипинг ) и как да печелим от него.

Какво означава DropShipping?

Буквално преведено от английски Drop = пускане/оставяне и Shipping = доставяне/доставка. Това е начин, чрез който можете да продавате нещо, което не сте го виждали дори. Това реално е един триъгълник, между вас, клиента и дистрибутора ви. Дистрибуторите дават % за продаден продукт.

 • НЕ купувате никаква стока.
 • НЕ ви трябва склад.
 • НЕ отнема много време.

Как става всичко?

 1. Намирате дропшипър (дистрибутор).
 2. Добавяте продуктите за продаване.
 3. Клиента поръчва от вас и ви оставя всички данни за изпращането на продукта.
 4. Вие се свързвате с дропшипъра и му казвате да изпрати продукта директно на този клиент.

В повечето случаи, клиента плаща на вашият дистрибутор. По този начин, един път в месеца вашият дистрибутор ви изплаща комисионната, която сте направили. Но това е отново въпрос на договорка.

Колко се печели от Drop Shipping?

Печалбата от DropShipping варира. Варира от цената на продуктите, които продавате. Тоест ако сте намерили дистрибутор на телефони, средната цена на един телефон е около 500 лв. Той няма как да ви даде 20%, а от 1 до 10%, и много рядко е повече.

Ако намерите дистрибутор на дрехи, или стока, на която средната цена е около 50лв. (примерно), тогава може и да се договорите от 20 до 30%.

Повечето дропшипъри, казват че с времето % може да се дигне. Тоест ако имате много продажби от даден дистрибутор, той може да ви повиши %.

Какво ви трябва за да стартирате?

Има много начини да стартирате. Някой хора създават онлайн магазини, в които добавят продуктите на дистрибуторите им, защото те предоставят готов XML с всички продукти, които просто трябва да се импортират вътре. Други предлагат продуктите из социалните мрежи, в страници или личните си профили. Трети ги продават директно в Amazon и Ebay.

За дропшипинг в Amazon и Ebay ще напиша отделна статия, защото там има друг много добър начин за печелене.

Реално погледнато, ако продавате продуктите в социалните мрежи или сайтове като Amazon и Еbay, то вие не трябва да инвестирате пари за почти нищо. Просто ви трябва време.

Но ако искате да си създадете собствен онлайн магазин, то тогава разходите ще са за изработката му.

Да, много от вас ще кажат „Как някой ще ме намери, за да поръча от мен“. Да, това е така. Единият вариант, е да оптимизирате сайта си да излиза на по-горни позиции в търсачките. Другият е чрез реклама. Но тогава, трябва да изчислите така разходите си за реклама, че да не сте на загуба. Може би, в началото е нормално, докато хората разберат за вас, но след време това ще се промени.

Има ли рискове?

Продукта не минава през вас. Дистрибутора го изпраща на клиента. Не рискувате да не можете да продадете дадена стока (ако сте я купили и стои в някой склад).

Единственият риск е само при плащане с наложен платеж, които го има винаги в онлайн търговията е, че клиента може да не си вземе продукта и да стои в някой офис на куриерската фирма. Ако това се случи, ще трябва да се поемат разходите по доставката. Но в този случай, зависи какво ще се разберете с дистрибутора. Може да си ги поделяте разходите или дори, в някой случаи, дистрибуторите поемат всичко.

Плюсове

 • Нисък капитал – Можете да стартирате с много малък капитал, за изработка на сайт и реклама, примерно.
 • Лесно се започва – Няма да се притеснявате за стока, офис, склад и подобни неща.
 • Няма работно време – Нямате работно време.
 • Няма работно място – Можете да работите от кафе, ресторант, парк и където има интернет.
 • Доставка – Не се занимавате с опаковане, изпращане, куриери и подобни неща.

Всички тези точки, правят този бизнес много лесен и без рискове.

Минуси

 • Количество – Едно от най-трудните неща за следене е количеството на продуктите. Ако програмист изработи софтуер, който автоматично ги следи, то няма да имате проблеми.
 • Цена за доставка – Ако работите с повече от един дропшипър (дистрибутор), трудно ще направите автоматично изчисляване на доставката на продуктите ви, защото всеки работи с различни куриери.
 • Чужди грешки – Случва се дистрибутора ви да не е обновил стоките в сайта си и да продава нещо, което го няма, и трябва да обясните на клиентите си, че този артикул е изчерпан.

Има и минуси, но не правят бизнеса рисков.

Това е DropShiping, така печелят хората. Още не е навлязло в България. Ако се насочвате към българския пазар, ще ви е малко по-трудно, но не е лоша идея да опитате.

Ако имате въпроси, задайте ги в коментарите, за да помогна с каквото мога.

Станимир Стоянов
Станимир Стоянов
Собственик и основател на Web Visuality. И помнете: Ако имате 8 часа работно време – работете 11 часа. Това е вашият дялов капитал в живота. А ако работите 15 часа, ще забогатеете. Един час на денонощието мисъл за бъдещето ще сте по-предвидливи. Без работа няма просперитет, няма богатство, няма слава и пари.

7 Comments

 1. Благовест Борисов каза:

  Здравейте!
  Споменавате статия за dropshiping в amazon и ebay. Кога планирате да я публикувате? 🙂

 2. Katq каза:

  Въпросът ми е ако си направим сайт и продаваме чрез дрошипинг, трябва ли да имаме фирма и какви са законовите наредби по този въпрос?

 3. Katq каза:

  Здравейте,
  Ако реша да си направя сайт и да продавам изцяло на дропшипинг, но да не си правя фирма, а се споразумея да използвам фирмата на дропшипинг-партньора си, какви документи ще ми трябват от него, освен подписването на комисионен договор, за да е изрядно всичко?

 4. Filip каза:

  Къде може да се прочете статията за дропшипинг в Amazon и Ebay?
  Поздрави!

 5. Александър каза:

  Здравейте, искам да се свържа с Вас и да поговорим.

  Поздрави!

Leave a Reply